Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/menu.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in template_preprocess_dc_ajax_shopping_cart_teaser() (line 636 of /home/foxel/public_html/automatizacija/sites/all/modules/dc_ajax_add_cart/dc_ajax_add_cart.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 395 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/common.inc).

Automatizacija mašine za džakove

Mašina za konfekcioniranje butik kesa i džakova se koristi za izradu džakova, debljih LDPE kesa i slično. Od folije koja je u vidu rolne se formiraju džakovi odgovarajuće dužine pri čemu se vrši sečenje i varenje džaka.

 

 

Kako bi se postupak proizvodnje ubrzao i kako bi se dobili džakovi uniformne dužine moraju se koristiti odgovarajući servo motori. Za razliku od mašine za proizvodnju kesa (pročitati poseban članak na temu automatizacije mašine za kese), kod ove mašine nije bilo dozvoljeno da se džakovi napadaju na igle kako bi se formirao set džakova. Iz tog razloga su korišćene transportne trake koje su prihvatale svaki džak posebno. U zavisnosti od dužine džaka i brzine mašine, trake takođe moraju da imaju mogućnost prilagođavanja brzine. Elektro motor ugrađen na trakama mora biti sa frekventnim regulatorom kojim se postiže promena brzine.

I gornja i donja greda za varenje poseduje grejače i odgovarajuće temperaturne senzore za meranje temperature. Obzirom da i donja greda poseduje grejače, zbog debljine džakova, postoji mogućnost da se džak zadržava na donjoj gredi. Kako bi se rešio ovaj problem, potrebno je da servo motor bude tako podešen da ima mogućnost vraćanja folije unazad za par milimetara.

 

 

Sa stanovišta automatizacije, glavni proces koji treba automatizovati jeste sečenje džakova na odgovarajuću dužinu i njihovo slaganje i formiranje seta od određenog broja džaka, pri čemu upravljački elektroorman mora da obezbedi podešavanje dužine kesa, brzinu mašine, brzinu traka, zadavanje temperature i ostalo.

Takođe se i na ovim mašinama, kao i na mašinama za kese, ugrađuju servo motori, programabilni logički kontroleri (PLC), ekrani za interakciju između mašine i operatera.

Upravljački sistem je zasnovan na Fatek PLC-u iz serije FBs-MA sa komunikacionom karticom RS485. Komunikacija je potrebna radi razmene podataka između servo drajvera, frekventnog regulatora i touch panela. Na poslednjem projektu korišćen je Kinco touch panel MT4414T dijagonale 7″ i rezolucije 800×480. Operater na touch panelu ima mogućnost zadavanja dužine džaka u milimetrima, brzinu mašine u broju ciklusa po minuti, zadavanja broja džaka u setu, pauzi između setova, uključivanja rada štampanih džakova i slično.

Za realizaciju ovog projekta se iz našeg distributerskog programa koriste TED servo motori, FATEK  programabilni logički kontroleri (PLC), KINCO ili FATEK HMI paneli, DANFOSS frekventni regulatori, MEAN WELL prekidačka napajanja, FINDER releji, AUSPICIOUS prekidači i signalne led svetiljke, GLIKI fotoelektrični retroreflektivni senzori, induktivni prekidači i termoregulatori, solid state relay (SSR), di-soric foto-mark (kontrast) senzori.