Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/menu.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in template_preprocess_dc_ajax_shopping_cart_teaser() (line 636 of /home/foxel/public_html/automatizacija/sites/all/modules/dc_ajax_add_cart/dc_ajax_add_cart.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 395 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/common.inc).

Upravljački sistem HEMINGSTONE mašine za kese sa Yaskawa servo motorima

Hemingstone mašine su vrlo poznate u krugu proizvođača kesa. Opšte prihvaćeno mišljenje je da su Hemingstone mašine jedne od najboljih mašina za proizvodnju kesa tačnije za sečenje i varenje kesa. Međutim, primetno je da su u poslednjim generacijama mašina štedi na svakom koraku.

Mašina ne poseduju programabilni logički kontroler za obradu dužine kesa i upravljanje servo motorima, već se koriste namenski kontroleri. Ovaj način iako sa stanovišta proizvođača mašina, kada je reč o velikim serijama proizvodnje pojeftinjuje izradu, sa stanovišta održavanja je daleko skuplje rešenje.

Hemingstone mašina za kese

Usled kvara na centralnoj upravljačkoj jedinici mašine, zahtev je obuhvatio izradu novog upravljačkog sistema, obzirom da isti nije bilo moguće popraviti.

Elemente sistema koje je potrebno integrisati u jedinstven sistem kako bi se postigla odgovarajuća automatizacija mašine obuhvatio je Yaskawa servo motore i servo drajvere, dva komada zbog dvoredne mašine, kao i niz operacija kao što su duvanje vazduha, spuštanje igli, preuzimanje seta kesa. Takođe, tu su još i operacije u ručnom režimu kada je potrebno obezbediti test (eng. Jog) tastere servo motora, test mašine, razni zaštitni senzori.

Osnovu upravljačkog sistema čini Fatek PLC serije FBs-MN. Reč je o specijalnoj seriji PLC kontrolera za NC pozicioniranje. Ova serija poseduje diferencijalne ulaze/izlaze. Dodatno je proširen digitalno ekspanzionim modulom i analognom karticom. Fatek PLC direktno upravlja Yaskawa servo drajverima. Dužina kese se unosi u mm putem Fatek HMI touch operator panela i PLC kontroler zajedno sa programabilnim terminalom pretvara dužinu u odgovarajući broj obrtaja koji se šalju Yaskawa servo drajveru. Pored Yaskawa servo drajvera, Fatek PLC uspešno komunicira i sa glavnim pogonskim motorom koji je povezan na frekventni regulator.

Hemingstone mašina za kese PLC Fatek

Startovanje svake od operacije mašine rešeno je pomoću rotacionog enkodera, tačnije apsolutnog rotacionog enkodera. Pozicija rotacionog enkodera određuje kada će se koja operacija izvršiti. Operator mašine preko Fatek HMI touch panela može podešavati ove uglove izvršenja.

Retroreflektivni fotoelektrični senzor zaustavlja mašinu u slučaju da dođe do nepravilnog rada mašine, dok difuzni fotoelektrični senzori zaustavljaju mašinu u slučaju da nestane materijala. Kontrast fotomark fotoelektrični senzor se uključuje ukoliko se radi štampana kesa.

Poželjno je koristiti Mean Well prekidačka napajanja kako bi se obezbedio stabilan napon za Fatek PLC kontroler.

Velike brzine rada mašine zahtevaju korišćenje solid state releja.

Hemingstone mašina za kese Fatek HMI

Servo upravljanje je jedno od kompleksnijih načina upravljanja. Ovim projektom skrećemo pažnju da se Fatek PLC kontroler može koristiti i u vrlo zahtevnim aplikacijama servo upravljanja. Pored rada sa Yaskawa servo motorima i servo drajverima, uspešno smo radili projekte servo upravljanja i sa Schneider servo motorima i servo drajverima.

Za realiziju ovog projekta se iz našeg distributerskog programa koriste FATEK programabilni logički kontroleri (PLC), FATEK HMI programabilni terminali, MEAN WELL prekidačka napajanja, FINDER releji, AUSPICIOUS prekidači, MICRO DETECTORS senzori, STROJKOPLAST redne stezaljke.