Upravljački sistem linije za proizvodnju peleta

Linija za proizvodnju peleta obuhvata nekoliko mašina kako bi se postigao željeni proces proizvodnje, i to su mašine za usitnjavanje, sušenje, presovanje, hlađenje i pakovanje. Neophodno je da upravljački sistem integriše sve ove mašine u jedinstven sistem.

Linija-za-proizvodnju-peleta-1

Pored glavnog motora za presovanje, sistem obuhvata niz pratećih elemenata kao što su mešač, vibro sito, pužni transporter, doziranje. Svi ovi elementi se aktiviraju u tačno unapred definisanim vremenskim intervalima. Samo doziranje se reguliše automatski praćenjem struje glavnog motora. Zbog velike jačine glavnog motora, realizovan zvezda-trougao starter korišćenjem Finder namenskog vremenskog releja. Takođe, upravljački sistem prati rad pojedinačnih komponenata i isključuje glavni pogon u slučaju nepravilnog rada. Postoji kompletna istorija alarma, kako bi se imao uvid u rad svake od komponenata sistema.

Linija-za-proizvodnju-peleta-2

Drugi upravljački orman prati temperaturu sistema i u zavisnosti od zadatih parametera temperature vrši odgovarajuću promenu doziranja. U okviru linije se nalaze četiri pužna transportera i tri rezervoara za punjenje. Motorima upravljaju Danfoss frekventni regulatori.

Sva podešavanja se vrše preko Fatek HMI programabilnog terminala iz serije P5, u pitanju je touch panel – ekran osetljiv na dodir. Za pouzdani izvor napajanja koristi se Mean Well prekidačka napajanja na 24VDC.

Za realizaciju ovog projekta se iz našeg distributerskog programa koriste FATEK programabilni logički kontroleri (PLC), FATEK HMI programabilni terminali, DANFOSS frekventni regulatori, MEAN WELL prekidačka napajanja, FINDER releji, AUSPICIOUS prekidači, MICRO DETECTORS senzori.