Upravljački sistem prese za proizvodnju vojnih šlemova

Upravljački sistem hidraulične prese za proizvodnju šlemova mora da ispuni odgovarajući ciklus rada kako bi se postigao traženi tehnološki proces. Hidrauličnom presom se postiže velika sila pritiskanja odnosno oblikovanja prema postavljenom alatu.

Pored klasičnog kretanja klipa hidraulične prese u oba smera, potrebna je i kontrola temperature alata i pritiska zatvaranja prese.  Presa poseduje dve brzine, sporo i brzo spuštanje, kao i sporo i brzo podizanje.

Upravljacki-sistem-prese-za-vojne-slemove

Fatek PLC (programabilni logički kontroler) kontroliše temperaturu i pritisak zahvaljujući modulu za merenje temperature (FBs-6RTD) i analogno-digitalnoj kartici (FBs-B4AD). Temperatura se zadaje na Fatek HMI programabilnom terminalu iz serije P5, u pitanju je touch panel – ekran osetiljiv na dodir. Za svaki korak u procesu rada se definiše odgovarajući pritisak zatvaranja po tehnočkom postupku proizvodnje i vreme zatvorene prese kao i vreme otvorene prese. Takođe postoji i tolerancija uključenja usled pada pritiska. Ceo proces se može i ručno testirati.

Realizovane su odgovarajuće bezbednosne zaštite u slučaju prevelikog pritiska, onemogućen start usled nedovoljne zagrejanosti alata i slično.

Za realizaciju ovog projekta se iz našeg distributerskog programa koriste FATEK programabilni logički kontroleri (PLC), FATEK HMI programabilni terminali, MEAN WELL prekidačka napajanja, FINDER releji, AUSPICIOUS prekidači, MICRO DETECTORS senzori, SIPIN solid state releji (SSR).