Savet #10: Izbor brzine elektromotora za povezivanje na frekventni regulator

Frekventni regulatori se uglavnom povezuju na asinhrone motore. Asinhroni ili indukcioni motori su AC motori koji se verovatno najviše koriste u industriji. Zbog svoje konstrukcije i načina povezivanja, vrlo su popularni u savremenoj industriji. Ne poseduju četkice i ne zahtevaju nikakvo specijalno održavanje. Mogu se direktno povezivati na napajanje ili ukoliko je potrebna kontrola brzine preko frekventnih regulatora.

Kod asinhronih motora se javlja proklizivanje, koje je kod malih motora oko 10% pri punom opterećenju dok je kod velikih 2% do 3%. Uglavnom su svi asinhroni motori izrađeni na neke standarde brzine i to zbog broja polova koja određuje brzinu. Tako da imamo motore sa 2, 4, 6 i 8 polova što na 50Hz pri punom opterećenju iznosi redom 2850 ob/min, 1350 ob/min, 900 ob/min i 700 ob/min.

Ukoliko se namerava povezivanje motora na frekventni regulator birajte motore sa 4 pola odnosno brzinu od 1350 ob/min. Na ovaj način ima dovoljno prostora za njihovo ubrzanje. Ubrzanjem na 100Hz motora sa 2 pola dobija se brzina od 5700 ob/min, ali se postavlja pitanje da li su ležaji motora predviđeni za rad na ovim brzinama.

Preporučujemo proizvode

Slika
Naziv i šifra proizvoda
Cena
Količina
Dodaj
[commerce_price]