Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/menu.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in template_preprocess_dc_ajax_shopping_cart_teaser() (line 636 of /home/foxel/public_html/automatizacija/sites/all/modules/dc_ajax_add_cart/dc_ajax_add_cart.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 395 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/common.inc).

Sajam automatizacije 2014 Nirnberg

Od 25. do 27. novembra u Nirnbergu, Nemačka, održan je po 25ti put SPS IPC Drives sajam. Sajam posvećen industrijskoj automatizaciji, automatizaciji mašina i procesa i kojim su obuhvaćene sve neophodne komponente za kompletne sisteme automatizacije.

Prema zvaničnoj statistici sajam se prostirao na 117.800 kvadratnih metara sa 1602 izlagača od kojih su nešto manje od 70% bili domaći izlagači iz Nemačke. Broj posetilaca je bio 56.787.

Kao što i dolikuje ovakvim manifestacijama, izlagači su iskoristili priliku da predstave nove proizvode iz domena industrijske elektronike i svoja dostignuća na polju automatizacije. Više o njima u nekim narednim člancima.

Naravno najveći akcenat sajma stavljen je na četvrtu industrijsku revoluciju odnosno projekat industrija 4.0, koju upravo Nemačka kao glavni „krivac“ zagovara poslednjih par godina. Industrija 4.0 donosi sa sobom pametne fabrike koje će u velikoj meri povećati produktivnost. Potpuni prelazak na pametne fabrike se očekuje tek za nekih 20 godina. Kao i sa svim novim tehnologijama, prve prepreke su cena i poslovni modeli u koje se trebaju ove tehnologije integrisati.

Prva industrijska revolucija počela je u 18. veku sa parnom mašinom. Drugom je označena serijska proizvodnja, dok je treća ili digitalna revolucija krenala sa računarima. Četvrtom industrijskom revolucijom predviđeni su sajber-fizički sistemi i internet stvari (eng. Internet of Things). Glavne ideje na kojima se zasniva Industrija 4.0 projekat jesu ugrađeni sistemi koji imaju mogućnost pristupa internetu i koji međusobno mogu komunicariti i donositi odluke. Na ovaj način su mogući znatno fleksibilniji uslovi rada mašina i njihovo lako i brzo prilagođavanje novonastalim zahtevima.

Prvi korak ka četvrtoj industrijskoj revoluciji se može prepoznati u uvođenju Ethernet-a i Wireless-a u poslovne modele sistema automatizacije, dok će sledeći verovatno biti Internet i Cloud tehnologija.

Preporučujemo proizvode

Slika
Naziv i šifra proizvoda
Cena
Količina
Dodaj
[commerce_price]