Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/menu.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in template_preprocess_dc_ajax_shopping_cart_teaser() (line 636 of /home/foxel/public_html/automatizacija/sites/all/modules/dc_ajax_add_cart/dc_ajax_add_cart.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 395 of /home/foxel/public_html/automatizacija/includes/common.inc).

Upravljački sistem mašine za premotavanje zavoja

Automatska mašina za premotavanje zavoja služi da od velikog kotura zavoja premota na određenu dužinu koja se zadaje putem panela. U pitanju je mašina u četiri trake.

Masina-za-premotavanje-zavoja

Cilj automatizacije mašine je da se automatizuju određene operacije kako bi se postigla odgovarajuća produktivnost rada na mašini. Operacije koje je potrebno automatizovati prema zahtevu proizvođača mašine su: automatski započeti namotavanje, premotati na zadatu dužinu, skloniti tako dobijeni zavoj, izvršiti odgovarajuće sečenje i odložiti zavoj za dalju obradu tj. pakovanje.

Većina operacija je postignuta pneumatskim cilindrima, čijim razvodnicima upravljaju Finder releji. Za samo premotavanje se koristi elektromotor i Danfoss frekventni regulator iz serije FC51. Frekventni regulator određuje brzinu premotavanja. U zavisnosti od željene preciznosti premotavanja, mogu se postaviti rotacioni enkoderi ili se mogu koristiti induktivni prekidači.

Kompletnom mašinom upravlja Fatek PLC serije B1z, dok se kao operator panel koristi Fatek touch panel serije P5. PLC kontroler serije B1z je vrlo cenovno pristupačan, ali sa ograničenjem da nije proširljiv dodatnim karticama za čim u ovom slučaju nije bilo potrebe.

Upravljacki-sistem-masine-za-premotavanje-zavoja

Radi se o mašini koja može istovremeno da premotava do četiri rolne. U zavisnosti od želje operatera postavlja se primarna traka, koja ima za cilj da se na njoj vrši merenje dužine. U slučaju kada nestane zavoj na primarnoj traci, automataski se vrši prelaz merenja na susednoj traci. Ukoliko pak ni u četvrtoj traci nema zavoja za premotavanje, mašina se zaustavlja uz odgovarajuću zvučnu signalizaciju.

Takođe, realizovane su odgovarajuće zaštite kao što je zaustavljanje u slučaju otvaranja zaštitnih vrata trake, kao i zaustavljanje u slučaju da se neka od operacija nije izvršila.

Ručni režim rada omogućava da se pojedine operacije izvršavaju kada se mašina podešava ili testira.

Za realiziju ovog projekta se iz našeg distributerskog programa koriste FATEK programabilni logički kontroleri (PLC), FATEK HMI programabilni terminali, DANFOSS frekventni regulatori, MEAN WELL prekidačka napajanja, FINDER releji, AUSPICIOUS prekidači, MICRO DETECTORS senzori, STROJKOPLAST redne stezaljke.